niedziela, 25 czerwca 2017

Po czym poznać, że produkt nie zawiera glutenu?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Wystarczy sprawdzić, czy na opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa (taki, jak poniżej). Wówczas mamy 100% pewności, że produkt nie zawiera ani grama glutenu. W przypadku braku symbolu należy dokładnie przeczytać skład. Jeśli nie znajduje się tam nic, co mogłoby zawierać gluten, możemy to spożyć. Jednak czasem w składzie nie jest wymienione nic, co mogłoby mieć gluten, ale pod spodem widnieje napis "Może zawierać śladowe ilości glutenu." Oznacza to, że dana rzecz była wyprodukowana na tych samych taśmach produkcyjnych, co jedzenie zawierające gluten. Podczas produkcji mogły dostać się znikome ilości glutenu. Prawdopodobieństwo, że tak się stało jest niewielkie, gdyż taśmy są na pewno dokładnie czyszczone pomiędzy produkcjami, ale osoby szczególnie wrażliwe na gluten nie powinny spożywać takich produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz