środa, 19 lipca 2017

Wafle ryżowe

Wafle ryżowe to pyszna przekąska. Są zrobione z ryżu, więc większość z nich nie zawiera glutenu. Nie wszystkie wafle ryżowe są bezglutenowe, ponieważ jak już pisałam we wcześniejszym poście, niektóre są produkowane na tych samych taśmach produkcyjnych, na których wcześniej znajdowały się produkty wytwarzane ze zbóż. Wskutek tego do danego produktu mogła się dostać śladowa ilość glutenu. W sklepach możecie też znaleźć pełnoziarniste wafle ryżowe. Te na pewno mają w swoim składzie gluten, bo jak sama nazwa wskazuje, są zrobione z "pełnego ziarna", czyli z większości zbóż.


Te, pokazane na powyższym zdjęciu, możecie kupić w Biedronce 😉
UWAGA: Bezglutenowe są wafle naturalne (po lewej stronie). Wafle o smaku musli mogą zawierać gluten!
Osoby szczególnie wrażliwe na gluten powinny unikać produktów, które mogą zawierać gluten. Wybierając wafle ryżowe radzę sprawdzić, czy na opakowaniu widnieje znak przekreślonego kłosa, albo dokładnie przeczytać skład produktu.

P.S. Więcej o waflach ryżowych napiszę Wam w późniejszych postach 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz